SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bez glutenu

  • Jakie kabanosy wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35515 Data: 2017-08-07 10:03:11
  • „Jedzenio-fobia”, czyli niezdrowe podejście do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] takim plotkom może być wykształcenie niezdrowego podejścia do jedzenia… Zakazany owoc smakuje najlepiej Wiele produktów żywnościowych, szczególnie tych przetworzonych, bez zbędnych skrupułów można po prostu wyeliminować z jadłospisu. Za przykład całkowicie zbędnego składnika menu posłużyć mogą słodycze, których obecność w menu ma tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7134 Data: 2017-03-28 11:17:24
  • [...] spożycia białka, jedząc jego pełnowartościowe źródła i przyjmując określone nawyki, takie jak dokładne przeżuwanie pokarmu. Zwiększenie podaży białka w diecie jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń. Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15941879 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5168 Data: 2020-04-19 18:43:51
  • W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3518 Data: 2019-07-20 12:37:12
  • W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6323 Data: 2017-11-11 13:43:38
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z uwagi na brak demonicznego glutenu czy strawność. Oba produkty bez wątpienia mają swoje wady i zalety. Jednak, który z nich jest lepszy, gdy zsumujemy wszystkie za i przeciw? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć w tym artykule. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34469 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] obecność karagenu. Jogurt ten jest kaloryczny. Wniosek Jak widać, skład jogurtów pitnych jest bardzo różny, ciężko wybrać taki, który można byłoby spożywać w naszej diecie bez obaw. Natomiast uważam, że takim produktem może być jogurt pitny z firmy Zott, naturalny, który w składzie nie zawiera zbędnych substancji. Jeśli mamy ochotę, zawsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22635 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • Czy sukraloza jest bezpieczna? Wpływ sukralozy na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] chlorowane węglowodory znajdowano w wielu gatunkach zwierząt czy roślinach, sukralozy nigdzie nie udało się znaleźć Podsumowanie Mógłbym jeszcze kilkanaście stron przytaczać bezsensowne mity, niczym niepodparte opinie oraz inne treści dotyczące sukralozy, jakie możesz znaleźć w Internecie. Wokół siebie masz setki trucizn, po większość z nich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10746 Data: 2019-01-16 10:54:22
  • Internet zmienił i poprawił funkcjonowanie wielu ludzi, ale jak to zwykle bywa – nie ma róży bez kolców. Korzystanie z globalnej sieci niesie za sobą liczne zagrożenia oraz problemy. Dla globalnej sieci typowy jest przesyt informacyjny oraz niska jakość dostępnych danych. W pisanych przeze mnie materiałach umieszczam solidną listę bibliograficzną. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11402 Data: 2017-09-06 09:32:17
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50884 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • Czym właściwie jest gluten? Kto powinien unikać glutenu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3986 Data: 2018-04-17 11:26:15
  • [...] żywności postrzeganej jako „zła” (ciasta, hamburgery, kebaby, pizza, drobne solone przekąski, słodycze). Bardzo wiele osób nie pamięta co i kiedy je. A więc takie dane są bezwartościowe. 4. Większość ludzi nie ma pojęcia o wartości kalorycznej pokarmów, wadze porcji, więc takie dane są często bezwartościowe. Jeżeli nie rozumiesz problemu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4509 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • [...] którymi dysponuje firma Allnutrition mamy okazję zaspokoić swoje pragnienie na jakieś słodkie produkty, gdyż takie fit ciastka można spokojnie wliczyć w swój bilans i bez wyrzutów sumienia wkomponować w codzienny jadłospis. Warto zatem przyjrzeć się ofercie ALLNUTRITION: Protein Cookie Cream Odpowiedni dla osób, które nie tolerują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4712 Data: 2018-04-12 11:38:16
  • Owoce i soki owocowe – czy wywołują cukrzycę?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dawek doustnych lub 1,25 mln śmiertelnych dawek wziewnych”. Niestety, w Internecie, w dobie Facebooka bardzo szybko roznoszą się fałszywe wiadomości, dane bez podparcia naukowego lub wręcz nieistniejące eksperymenty. A kto próbuje weryfikować dane pochodzące np. z infografik lub chwytliwe nagłówki? Czy jedzenie owoców sprzyja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2358 Data: 2018-10-13 12:03:02
  • Jaki makaron na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czas gotowania około 8-10 minut. Minusy: obecność glutenu, błonnik w sporej ilości może być minusem w przypadku osób ze sporym udziałem węglowodanów w diecie. 2. Makaron bezglutenowy kukurydziany Pastani 500 g Dostępny jedynie w Biedronce makaron kukurydziany, bezglutenowy. Smak przypominający zwykły makaron durum. Niestety kukurydza jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25977 Data: 2017-08-27 11:28:49
  • [...] nie brać, tylko zacząć jeść i ćwiczyć. Dla tych ludzi jest po prostu za wcześnie na myślenie o farmakologii. Jest im zbędna, ponieważ są w stanie osiągnąć zaskakująco dużo bez wspomagania. Dla przeciętnego mężczyzny trenującego „na sucho” osiągalne jest wyciskanie 120-150 kg leżąc, 150-200 kg w martwym ciągu, podciąganie się na drążku z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1957 Data: 2021-06-09 11:57:19
  • [...] z enzymem go rozkładającym. Zwykle chorzy z wtórną nietolerancją mogą spożywać około 10 g laktozy na dzień, co odpowiada np.: jednemu jogurtowi (180 g). Na rynku są dostępne bezpieczne produkty mleczne, które podczas produkcji zostały wzbogacone o beta-galaktozydazę (laktazę), dlatego bez obaw mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6783 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czemu można zjeść jej więcej (istotne dla osób spożywających spore ilości węglowodanów). Minusy: dostępność, obecność glutenu, mała zawartość magnezu. Podsumowanie Kasze bez wątpienia powinny być stałym elementem diet bazujących na węglowodanach jako źródle energii. Warto spożywać różne, urozmaicając w ten sposób dietę i nie ograniczając się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26802 Data: 2017-09-08 09:54:49
  • Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4653 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • [...] rodzajem białka (białka serwatkowe, kazeina, białko jaja, białko konopne, ryżowe itd.). Na początku warto rozwiać często spotykany mit, iż „proteiny zwierzęce są bezwartościowe”. Takie mity rozsiewają współcześni, samozwańczy guru na łamach książek, którymi zalewają Internet. Nie jest to prawda. Liczne badania wskazują, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10601 Data: 2018-10-16 13:11:17